Office of International Relations
2023 Proje Dönemi (2024-2025 Güz/Bahar Dönemi) Programla İlişkili Ülkeler İle Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Başvuru İlanı - Biruni Üniversitesi

2023 Proje Dönemi (2024-2025 Güz/Bahar Dönemi) Programla İlişkili Ülkeler İle Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Başvuru İlanı

    2023 Proje Dönemi (2024-2025 Güz/Bahar Dönemi) Programla İlişkili Ülkeler İle Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Başvuru İlanı


     

    BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ

    2023 Proje Dönemi (2024-2025 Güz/Bahar Dönemi) Programla İlişkili Ülkeler İle
    Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Başvuru İlanı

     

    Başvuru Başlangıç Tarihi 29 Ocak 2024
    Başvuru Bitiş Tarihi 19 Şubat 2024 (Pazartesi, 23:59)
    Erasmus Dil Sınavı 27 Şubat 2024 (Sınav yeri ve saati için bilgilendirme maili iletilecektir)
    Sonuç İlanı 25 Mart haftası
    İtiraz Süreci, Feragat Dilekçesi Teslimi 01-05 Nisan 2024

     

    Başvuru 2024-25 Akademik Yılı içinde tamamlanacak olan Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketlilikleri için açılmıştır. Online başvurular 29 Ocak -19 Şubat tarihleri arasında https://turnaportal.ua.gov.tr/ üzerinden alınacaktır. Turna Portal başvuru rehberine bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

    Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği

    Öğrenci Öğrenim hareketliliği faaliyeti, ECHE ve Yükseköğretim kurumunun var olan kurumlar arası anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilir. Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin, öğreniminin bir bölümünü kurumlar arası anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesinden ibarettir. Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere minimum 2, maksimum 12 ay arasında bir süredir.

    Başvuru için Kriterler:

    1. Biruni Üniversitesi bünyesinde lisans, yüksek lisans ve doktora kademelerinde tam zamanlı kayıtlı öğrenci olmak,
    2. Üniversitenin ilk yarıyılının (1. Sınıf 1. Dönemi) tamamlamış olmak,
    3. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO);

    -Lisans öğrencileri için minimum en az 2.20/4.00
    -Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için minimum 2.50/4.00

    1. Öğrenim Hareketliliği için yeterli sayıda ders veya AKTS yükünün olması (bir dönem için minimum 30 AKTS). Tez dönemine geçen yüksek lisans ve doktora öğrencileri için bir akademik dönemde 30 ECTS’lik ders niteliğinde olmayan iş yükü üzerinden öğrenim anlaşması düzenlenebilir.

    Başvuruya Dair Önemli Bilgiler:

    1. Turna Portal online başvuru sistemi 19 Şubat Pazartesi günü saat 23:59 itibariyle başvurulara kapatılacaktır. Verilen bu tarih ve saatten sonra sisteme başvuru ya da belge yüklemesi yapılamayacaktır.
    2. Başvuru sistemine 2023/24 Güz Dönemi not ortalanmasının da dâhil olduğu Transcript belgesi yüklenmelidir.
    3. Öğrencilerden en fazla 3 partner kurum tercihi Kurum tercihlerinin önem sırasına göre yapılması beklenir.
    4. Öğrenci başvuruları, son başvuru tarihinden önce yapılacak düzeltme, güncelleme veya değişikliklere açık olup başvuru süresi sona erdikten sonra düzeltme/güncelleme/değişiklik vb. istekler kabul edilmeyecektir.
    5. Öğrenim Hareketliliği kapsamında yerleşen öğrencilerin mücbir sebepler haricinde dönem değiştirme ve/veya kurum değiştirme hakkı bulunmamaktadır.
    6. Başvuru formunda eksik ve hatalı beyanda bulunduğu tespit edilen adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.
    7. Çift ana dalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece bir ana daldan hareketliliğe başvurabilirler.
    8. Yabancı dil hazırlık sınıfında öğrenim görenler, bilimsel hazırlık programı öğrencileri, kayıt donduran ve mezun olmuş öğrenciler öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamazlar.
    9. Eczacılık, Tıp veya Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olarak merkezi sınavlarla (TUS, DUS, EUS) üniversitemize yerleştirilerek uzmanlık eğitimine devam eden kişiler, üniversitemiz kayıtlı öğrencisi statüsünü taşımıyorlarsa Erasmus+ öğrenci hareketliliğinden yararlanamaz.

     

    Partner Kurumlar ve Anlaşma Kontenjanları:

    Üniversitemizin mevcut anlaşmalarına ve anlaşmaların kontenjan bilgisine bu link üzerinden ulaşılabilir.

    Partner kurum seçimi yapmadan önce Erasmus+ Bölüm/Fakülte Koordinatörünüze danışabilirsiniz. Biruni Üniversitesi Erasmus+ Bölüm/Fakülte Koordinatörü listesine bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

     

    Değerlendirme Ölçütleri

    * Sınav sonuçları, Yabancı diller Bölümü tarafından 100’lük sisteme çevrilir.

     

    • Erasmus+ Dil Sınavı’ndan alınan puanın 2 sene geçerliliği vardır. Listelenen diğer sınavların geçerlilik süresi 5 yıldır.
    • Tüm ölçütler dikkate alınarak hesaplanan toplam puanların eşit olması halinde; akademik başarı notu yüksek olan öğrenciye, akademik başarı notunun da eşit olması halinde yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilir.
    • Çift ana dalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece bir ana daldan hareketliliğe başvurabilirler.
    • Eksiltmeler öğrencinin toplam puanı üzerinden yapılır.
    • Öğrencilerin aldığı toplam puan en yüksekten itibaren sıralanarak asil ve yedek adaylar belirlenir ve KVKK hükümlerine uygun olarak ilan edilir.
    • Erasmus+ öğrencisi olarak seçilen her öğrenci, seçildiği akademik yıl içinde ilgili bölüm/program dahilinde bu hakkı kullanmak zorundadır. Herhangi bir sebeple Erasmus+ hakkından vazgeçmek isteyen öğrenci, iptal prosedürünü tamamlayarak hakkını bir sonraki akademik yıla devredemez. Ancak, ilerleyen dönemlerde tekrar Erasmus+ öğrencisi olmak için başvurabilir; fakat bu durumda başvuru sürecine yeniden tabi olur.

     

    Hibe Ödemeleri Hakkında:

    Erasmus+ öğrenci seçimi ve hibelendirmesi, asgari koşulları sağlayarak başvuruda bulunan öğrenciler arasından, Ulusal Ajans tarafından ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar dikkate alınarak puanların en yüksekten aşağıya doğru sıralanmasıyla gerçekleştirilir. Bu seçimde 5 öğrenim hareketliliğinin desteklenmesi planlanmaktadır.

     

    Öğrenim hareketliliğinde asil (hibeli) olarak seçilen öğrencilerimize eşit olarak (tek dönem veya iki dönem fark etmeksizin) toplamda en fazla 4 aylık hibe desteği sağlanabilecektir.

     

    Erasmus hareketliliği devam ederken hibesiz olarak 1 dönem daha uzatıp, toplam 2 akademik dönem hareketlilik gerçekleştirmek isteyen adayların öncelikle Koordinatörlüğümüzden onay almaları gerekmektedir.

     

    Hareketlilik dönüşünde, 4 aydan az hareketlilik gerçekleştiren öğrenciler, nihai kalış süresine göre hibelendirilecektir. Ancak faaliyet süresinin minimum 2 ay olduğu unutulmamalıdır. 2 aydan daha az süreli hareketlilik tanınmaz.

     

    Hibe Miktarı:

    Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

     

     

    İlk ödeme olarak, öngörülen toplam faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin % 80’i ödenir. İkinci taksit, öğrenim dönemi sonunda, öğrenciye verilen katılım belgesi ve kesin gerçekleşen faaliyet süresi ve öğrencinin başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur.

     

    Hibe Kesintisi Durumu:

    1. a) Teknik sebepler haricinde, katılımcı anketini doldurmayan öğrencilere hibe hesabına esas olan toplam gerçekleşen faaliyet gün sayısının %20’si oranında kesinti yapılır.
    2. b) Öğrencinin hareketlilik sürecinde 1 dönem için alması gereken toplam hibe miktarı 30 olduğundan, başarısız olunan kredi miktarına göre hibe kesintisi usulü aşağıdaki gibi belirlenebilir;

    – Alınan 30 ECTS’in hepsinden başarısız olunması durumunda hareketlilik tanınmayacak olup tüm hibenin iadesi talep edilecektir.

    – Alınan 30 ECTS’in 3’de 2 sinden başarısız olunması durumunda yapılacak kesinti %10

    – Alınan 30 ECTS’in 3’de 1’inden başarısız olunması durumunda yapılacak kesinti %5

    1. c) Ödenen Hibenin Tamamının İadesi:Hareketliliğe katılımı kanıtlayan belgelerin (katılım sertifikası veya bunun yerine geçebilecek dönüş sonrası transkript (ToR)) teslim edilmemesi durumunda hareketlilik geçersiz sayılır ve öğrenciye hibe ödenmez; başlangıçta ödenen hibenin iade alınır.

     

    Hibesiz (“0” Hibeli) Öğrenci Olma Durumu:

    Öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyetlere katılabilirler.

     

    Hibesiz öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı süreçten geçer. Hibesiz öğrencinin farkı, öğrencinin bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması öğrencinin seçim sürecine dâhil olmamasına gerekçe değildir.

     

    Hibe almaya hak kazanan öğrenciler istedikleri takdirde hibe hakkından feragat edebilir.

     

    Yeşil Seyahat Desteği:

    Öğrencilerin yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe ile seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek hibesi verilebilecektir. Uçak, yeşil seyahat kapsamına girmemektedir. İki nokta arası mesafenin çoğunluğunun kat edildiği ana vasıta, uçak harici bir vasıta ise yeşil seyahat ek hibesine hak kazanılacaktır. Yeşil seyahat belgesi (otobüs bileti vb.) koordinatörlüğe teslim edilmelidir.

     

    Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.

     

    İlave Hibe Desteği (Yalnızca Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olan Öğrenciler İçin Geçerlidir):

    İmkânları kısıtlı olan katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanacaktır. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, imkânları kısıtlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.

     

    • 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar),
    • 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere,
    • Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim/ölüm aylığı bağlananlar,
    • Şehit/gazi çocukları,
    • Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne- babasına veya vasisine belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus+ başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.),
    • Engelliler (20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı RG’de yayımlanan ‘Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik’te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %50 engel oranına sahip engelliler),
    • Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler. İlgili Mevzuat: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2022.pdf
    • Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar.

     

    Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.

     

    * Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, 2-12 ay arası hareketliliklerinde aylık 250 Avro İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir!

     

    İçerme Desteği (Inclusion Support):

    Erasmus+ Programı, özel ihtiyaç sahibi kesimin programa katılımını teşvik etmektedir. Özel ihtiyacı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele ilave hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu tarafından Merkezden ilave hibe talebinde bulunulması gerekmektedir. İçerme Desteği sahibi katılımcı seçildikten sonra, katılımcının ek hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve Merkezden ilave hibe talep edilir. İlave hibe talebi sözleşme dönemi içerisinde, ama her hal ve durumda sözleşme bitiş tarihinden 60 gün öncesine kadar yapılabilir. Katılımcı faaliyeti sona erdikten sonra hibesinde artış talep edilemez.

     

    Başvuru formunda, İçerme Desteğine niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması, kanıtlayıcı belgelerin eklenmesi (örneğin İçerme Desteği engelliliğe ilişkinse, engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri ihtiva eden doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi, kronik hastalıklar için doktor raporu) gerekir.

     

    Forma ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunun misafir edeceği öğrenci/personelin İçerme Desteğine gereksinim duyan bir katılımcı olduğundan haberdar olduğu bilgisi ve uygun donanıma sahip olduğuna ilişkin taahhüdünü içeren belgeler eklenir.

     

    Talep edilen ilave hibe miktarları ve neden ihtiyaç duyulduğu formda istenildiği şekilde detaylıca gösterilmelidir. Talep edilen hibe, İçerme Desteği sahibi katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır.

     

    Erasmus+ içerme desteği başvuru formu hakkında talebinizi ofisimize iletiniz.

     

    Biruni Üniversitesi Erasmus+ Ekibi

    erasmus@biruni.edu.tr